Tuesday, May 29, 2007

Düşey Ara FONKSİYONU

Düşey Ara FONKSİYONU

Tablo dizisinin ilk sütununda belirli bir değeri arar ve tablo dizisindeki başka bir sütundan aynı satır değerini döndürür.

Karşılaştırma değerleriniz bulmak istediğiniz verinin solundaki sütundaysa, YATAYARA fonksiyonu yerine DÜŞEYARA fonksiyonunu kullanın.

Sözdizimi
DÜŞEYARA(bakılan_değer,tablo_dizisi,sütun_indis_sayısı,aralık_bak)

Bakılan_değer Tablo dizisinin (dizi: Birden çok sonuç veren veya satırlar ve sütunlar halinde düzenlenmiş bir grup bağımsız değişken üzerinde işlem yapan tek formüller oluşturmak için kullanılır. Bir dizi aralığı ortak bir formülü paylaşır; bir dizi sabiti bağımsız değişken olarak kullanılan bir sabitler grubudur.) ilk sütununda aranacak değer. Bakılan_değer bir değer veya başvuru olabilir. Bakılan_değer, tablo_dizisinin ilk sütunundaki en küçük değerden daha küçükse, DÜŞEYARA fonksiyonu #YOK hata değerini döndürür.

Tablo_dizisi İki veya daha çok veri sütunu. Aralığa veya aralık adına bir başvuru kullanır. Tablo_dizisinin ilk sütunundaki değerler, bakılan_değer tarafından aranan değerlerdir. Bu değerler metin, sayı veya mantıksal değerler olabilir. Büyük harf ve küçük harfle yazılmış metinler eşdeğerdir.

Sütun_indis_sayısı İçinden uyan değerin döndürülmesi gereken tablo_dizisindeki sütun sayısı. Sütun_indis_sayısı 1, tablo_dizisindeki ilk sütunun değerini verir; sütun_indis_sayısı tablo_dizisindeki ikinci sütunun değerini verir ve böyle devam eder. Sütun_indis_sayısı:

1'den küçükse, DÜŞEYARA fonksiyonu #DEĞER! hata değerini döndürür.
Tablo_dizisinin sütun sayısından büyükse, DÜŞEYARA fonksiyonu #BAŞV! hata değerini döndürür.
Aralık_bak DÜŞEYARA fonksiyonunun tam eşleşme mi yoksa yaklaşık eşleşme mi bulmasını istediğinizi belirten mantıksal değer:

DOĞRU'ysa veya belirtilmemişse, tam veya yaklaşık eşleşme döndürülür. Tam eşleşme bulunamazsa, bakılan_değerden küçük olan sonraki en büyük değer döndürülür.
Tablo_dizisinin ilk sütunundaki değerler, artan sıralama düzeninde yerleştirilmelidir; böyle yapılmazsa DÜŞEYARA doğru değeri vermeyebilir. Daha fazla bilgi için bkz: Verileri sıralama.

YANLIŞ'sa, DÜŞEYARA fonksiyonu yalnızca tam eşleşmeyi bulur. Bu durumda, tablo_dizisinin ilk sütunundaki değerlerin sıralanması gerekmez. Tablo_dizisinin ilk sütununda bakılan_değerle eşleşen iki veya daha çok değer varsa, bulunan ilk değer kullanılır. Tam eşleşme bulunamazsa, #YOK hata değeri döndürülür.
Açıklamalar
Tablo_dizisinin ilk sütunundaki metin değerleri aranırken, tablo_dizisinin ilk sütunundaki verilerde başta ve sonda boşluk olmamasına, düz (' veya " ) ve kıvrımlı ( ‘ veya “) tırnak işaretlerinin tutarsız kullanılmamasına ve yazdırılamayan karakterler bulunmamasına dikkat edin. Bunlar olursa, DÜŞEYARA yanlış veya beklenmeyen bir değer verebilir. Daha fazla bilgi için bkz: TEMİZ ve KIRP.
Sayı veya tarih değerlerini ararken, tablo_dizisinin ilk sütunundaki verilerin metin değerleri olarak depolanmamış olduğundan emin olun . Böyle bir durumda, DÜŞEYARA yanlış veya beklenmeyen bir değer verebilir. Daha fazla bilgi için bkz: Metin olarak depolanmış sayıları sayıya dönüştürme.
Eşleştir_tür 0 ve bakılan_değer metinse, bakılan_değerde joker karakterler, soru işareti (?) ve yıldız işareti (*) kullanabilirsiniz. Soru işareti tek karakter bulurken, yıldız işareti bir dizi karakter bulur. Gerçek bir soru işaretini veya yıldız işaretini bulmak istiyorsanız, karakterin önüne bir tilde işareti (~) koyun.


ETOPLA FONKSİYONU

ETOPLA FONKSİYONU

Verilen ölçütle belirlenen hücreleri toplar

ETOPLA(aralık;ölçüt;toplam_aralığı)

Aralık ölçütlerle değerlendirilmesini istediğiniz hücre aralığıdır. Her aralıktaki hücreler, sayı veya sayı içeren ad, dizi veya başvuru olmalıdır. Boşluk ve metin göz ardı edilir.

Ölçüt hangi hücrelerin toplanacağını belirleyen bir sayı, ifade veya metin biçimindeki ölçüttür. Örneğin, Ölçüt 32, "32", ">32" veya "elmalar" olarak ifade edilebilir.

Toplam_aralığı aralıkta karşılık gelen hücreler ölçüte uyuyorsa eklenecek gerçek hücrelerdir. Toplam_aralığı atlanırsa, aralıktaki hücreler hem ölçütler tarafından değerlendirilir, hem de ölçütleri karşılıyorsa eklenir.

Devresel Ödeme FONKSİYONU

Devresel Ödeme FONKSİYONU

Sabit ödemeler ve sabit faiz oranı temelinde bir yatırımın ödemesini verir.

DEVRESEL_ÖDEME(oran;dönem_sayısı;bd;gd;tür)

DEVRESEL_ÖDEME fonksiyonundaki bağımsız değişkenlerin ayrıntılı bir açıklaması için BD fonksiyonuna bakın.

Oran borcun faiz oranıdır.

Dönem_sayısı yatırımdaki ödeme dönem sayısıdır.

Bd bugünkü değerdir (gelecekte yapılacak bir dizi ödemenin toplam tutarının bugünkü değeri; anapara olarak da bilinir).

Gd gelecekteki değer veya son ödeme yapıldıktan sonra ulaşmak istediğiniz nakit dengesidir. Gd belirtilmezse, 0 olduğu varsayılır (örneğin, bir kredinin gelecekteki değeri 0'dır).

Tür 0 veya 1 sayısıdır ve ödemelerin ne zaman yapılacağını belirtir.

Tür Ödeme zamanı
0 veya belirtilmemiş Dönem sonu
1 Dönem başı

AçıklamalarDEVRESEL_ÖDEME fonksiyonunun verdiği ödeme ana para ve faizi içerir, ama vergileri, ihtiyat ödemelerini veya yatırımlara ilişkin olan bazı ücretleri içermez.
Oran ve dönem_sayısı için belirlediğiniz birimler konusunda tutarlı olmaya dikkat edin. Yüzde 12'lik faizle dört yıllık bir kredi için aylık ödemeler yapıyorsanız, oran için %12/12, dönem_sayısı için 4*12'yi kullanın. Aynı kredi için yıllık ödemeler yapıyorsanız oran için yüzde 12, dönem_sayısı için 4'ü kullanın.
İpucu Yatırımın süresi boyunca ödenen toplam tutarı bulmak için verilen DEVRESEL_ÖDEME değerini dönem_sayısı ile çarpın


Birleştir FONKSİYONU

Birleştir FONKSİYONU

İki veya daha çok metin dizesini bir metin dizesi şeklinde birleştirir.

BİRLEŞTİR (metin1,metin2,...)

Metin1, metin2, ... tek bir öğe olarak birleştirilecek 2 ile 255 arasında metin öğesidir. Metin öğeleri; metin dizeleri, sayılar veya tek hücre başvuruları olabilir.

Uyarılar

Metin öğelerini birleştirmek için BİRLEŞTİR fonksiyonu yerine VE işareti (&) hesaplama işlecini de kullanabilirsiniz. Örneğin, =A1&B1, BİRLEŞTİR(A1;B1) ile aynı sonuç değerini verir.